Intervencija: Požar v naravi (Preddvor – Potoška gora)

V torek, 29. 3. 2022 smo bili ob 15:00 na podlagi državnega načrta za zaščito in reševanje zaprošeni za pomoč pri gašenju obsežnega gozdnega požara na Potoški gori (občina Preddvor).

Ravno v tistem času je v naselju Rafolče potekala intervencija gašenja travniškega požara, zato smo takoj po končani intervenciji preko poveljnika GZ Lukovica začeli z zbiranjem ekip, katere so se nato odpravile na samo lokacijo požara.

Ob 16:30 se je v Domžalah pri Centru za zaščito in reševanje formirala zbirna točka, kmalu za tem pa smo v konvoju skupaj z ostalimi gasilci odšli proti Preddvoru.

Iz Gasilske zveze Lukovica smo na požar odšli:

  • PGD Lukovica: 7 gasilcev
  • PGD Prevoje: 4 gasilci
  • PGD Blagovica: 3 gasilci
  • PGD Trojane: 8 gasilcev
  • VOZILA: GCGP-1 (PGD Trojane), GVM-1 (PGD Lukovica) in GVM-1 (PGD Blagovica)

Ob prihodu na kraj se je pred podjetjem Jelovica d.o.o. formiralo sprejemno mesto, kjer so nas razdelili v sektorje ter nas usmerili na sama požarišča.  V našem sektorju, v katerem je delovalo okoli 50 gasilcev smo sodelovali z gasilskimi kolegi iz Gasilske zveze Mengeš in Kamnik.

S skupnimi močmi in odličnim sodelovanjem smo gasili požar in preprečevali nadaljnje širjenje le tega. Zaradi nevarnih in težkih razmer (težko dostopen in strm teren, omejene količine vode, usipanje kamna, itd.) smo morali gasilci delovati še posebej previdno. Veseli smo, da pri našem delu ni prišlo do nobenih poškodb.

V poznih nočnih/zgodnjih jutranjih urah smo se vrnili v prostore PGD Preddvor, kjer so nam postregli zasluženo malico in nam zaželeli varno pot domov.

V gasilske domove smo se vrnili malo pred 4. uro zjutraj, kjer smo še pregledali in pospravili opremo. Čiščenje opreme in vozil smo opravili naslednji dan.

 

Za konec pa še citat, ki zelo dobro sovpada z dogodki v zadnjih dneh:

”Včasih so rekli, da je gasilec srčen in trčen, kar deloma to še drži, drugače pa je danes gasilec usposobljena oseba, ki hodi na različna usposabljanja/treninge in s požrtvovalnostjo in srcem na pravem mestu opravlja svoje poslanstvo.”

-Milan Kroflič